MAATJES EN MENTOREN IN Delft
Maatjes en mentoren in Delft
Op deze pagina vind je een overzicht van organisaties die maatjes inzetten en vrijwillige maatjes zoeken om de inwoners van Delft te ondersteunen. Maatjes in de vorm van gezinnen, studenten/jongeren en volwassenen met en zonder(specifieke) ervaring.
Benieuwd welke maatjes en mentoren er allemaal in Delft te vinden zijn? Neem dan een kijkje hieronder!
School's cool Delft
School’s Cool is een mentororganisatie die leerlingen van 11 tot 18 jaar ondersteunt via vijf programma’s. Ons doel is schooluitval te voorkomen en kansen te vergroten voor kinderen in kwetsbare situaties, van groep 8 tot het voortgezet onderwijs. Met 85 vrijwillige mentoren begeleiden we jaarlijks 100 leerlingen. De mentoren bezoeken hen wekelijks thuis om hun schoolcarrière te ondersteunen. Zo helpt School’s Cool onderwijsachterstanden en schooluitval in Delft te voorkomen.
Buddy netwerk
Buddy Netwerk is een professionele vrijwilligersorganisatie die door de inzet van Buddy’s (vrijwilligers) 1-op-1 ondersteuning biedt aan kwetsbare mensen. In Delft zijn wij er voor mensen met gevoelens van eenzaamheid of een chronische/levensbedreigende ziekte. Het gaat hier om mensen waarbij er geen sprake is van bijvoorbeeld GGZ-problematiek (voor alle criteria kijk op onze website). De Buddy is er voor een structureel, betekenisvol contact met het maatje. De Buddy biedt een luisterend oor, geeft tijd en aandacht of onderneemt (indien mogelijk) activiteiten met het maatje buiten de deur. Samen een wandeling, een kopje koffie of het oppakken van een oude hobby: Buddy’s helpen kwetsbare mensen weer een stapje vooruit.
Mentorschap Haag en Rijn
Mentorschap Haag en Rijn biedt mentorschap voor mensen die niet meer geheel zelfstandig besluiten kunnen nemen rond hun eigen verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Het gaat hierbij om mensen met een verstandelijke beperking, psychiatrisch ziektebeeld of dementie, die geen familie of netwerk hebben. Wij zetten hiervoor goed geschoolde vrijwilligers in, die hun mentorschap uitvoeren met persoonlijke aandacht en professionele kwaliteit. Mentorschap Haag en Rijn is actief in de regio’s Den Haag, Leiden, Delft en Gouda.
Humanitas Vriendschappelijk huisbezoek
Vriendschappelijk Huisbezoek -
De vrijwilligers van Humanitas begrijpen dat de dagen soms lang kunnen duren voor wie door omstandigheden niet veel buiten komt. Zij kunnen goed luisteren en zijn er speciaal voor mensen die hun gedachten, ervaringen en verhalen met iemand willen delen. Het Vriendschappelijk Huisbezoek kan duren van een paar maanden tot een paar jaar, afhankelijk van de behoefte. Samen met een vrijwilliger bekijk je welke activiteiten jullie kunnen ondernemen om weer wat meer onder de mensen te komen.
VTV Thuismaatjes
VTV Thuismaatjes werkt voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Er kan ook sprake zijn van Autisme, Chronische ziekte of Niet Aangeboren Hersenletsel. Daarnaast biedt Thuismaatjes ook hulp aan de broertjes, zusjes en naasten van het gezinslid met een beperking. VTV Thuismaatjes biedt in de regio’s Delft en Den Haag maatjes op maat, oppas, speelhulp en gastgezinnen. Thuismaatjes kan worden ingeschakeld voor een gezinslid met een beperking, maar ook voor zelfstandig wonende jongeren en volwassenen met een beperking.
Vitalis maatjes
Vitalis Maatjes zet zich in voor de begeleiding van kinderen in de leeftijd van 5 t/m 18 jaar die zich als gevolg van een tekort aan aandacht in een kwetsbare positie bevinden. Kinderen kunnen aangemeld worden door ouders, school of een instantie voor bijvoorbeeld de volgende situaties: Een kind heeft aandacht nodig, voelt zich eenzaam, heeft weinig vriendjes; Een ouder heeft meer ruimte nodig door bijvoorbeeld lichamelijke/mentale klachten; Een kind heeft een positief rolmodel nodig; Als overbrugging van een cultuurverschil.
Bezoekdienst dementie Alzheimer DWO
Bezoekdienst Dementie - Vrijwilligers van de Bezoekdienst, onderdeel van de Alzheimer afdeling Delft-Westland-Oostland, bieden ondersteuning bij de zorg voor thuiswonenden mensen met dementie/geheugenproblemen, zodat de mantelzorger even een moment heeft om op adem te komen. De vrijwilliger onderneemt in overleg, activiteiten die passen bij de interesses en mogelijkheden van de persoon met dementie/geheugenproblemen. Mantelzorgers kunnen ook voor hen zelf een beroep doen op de Bezoekdienst. In dat geval komt de vrijwilliger om ontspannende activiteiten te ondernemen met de mantelzorger of om een luisterend oor te bieden. De vrijwilliger komt eens per week of eens per twee weken. Ook zonder diagnose dementie mag men gebruiken maken van de diensten van de Bezoekdienst.
Buurtgezinnen in Delft
Buurtgezinnen koppelt gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Wil jij een kind wat extra liefde en aandacht geven of ouders een luisterend oor bieden? Je bent van harte welkom bij Buurtgezinnen! Of je hier nu een middag per week tijd voor hebt of af en toe een weekend...jouw steun kan een wereld van verschil maken voor het hele gezin. Vraaggezinnen hebben geen indicatie, verwijzing of wat dan ook nodig om steun te kunnen vragen aan Buurtgezinnen. Steungezinnen met of zonder thuiswonende kinderen kunnen zich aanmelden via de website. Ze hoeven geen training te volgen en worden ondersteund door een coördinator. Opvoeden doen we samen 🧡
Humanitas Home-Start
Home-Start koppelt gezinnen die een steuntje in de rug nodig hebben aan ervaren en goed opgeleide vrijwilligers. Gezinnen kunnen zichzelf aanmelden of aangemeld worden via een verwijzer. De ondersteuning is gratis voor gezinnen. Home-Start is een programma dat praktische en lichte opvoedingsondersteuning biedt aan ouders waarbij het in het gezin even niet zo lekker loopt en aan a.s. moeders die zwanger zijn. De ondersteuning wordt geboden door een ervaren goed opgeleide vrijwilliger. Kinderen opvoeden is leuk, maar niet altijd gemakkelijk. Soms is het prettig om met iemand over de opvoeding te praten, zorgen te delen, netwerk te vergroten, gezelligheid te brengen of samen erop uit te gaan. Dat is wat de vrijwilligersinzet van Home-Start kan betekenen voor gezinnen. De vrijwilliger komt 1 tot 3 uur per week voor de periode van een jaar. Er wordt vraaggericht gewerkt. In Delft is de ondersteuning aan gezinnen waarvan de moeder zwanger is of het jongste kind in het gezin niet ouder is dan 17 jaar. De ondersteuning is gratis voor gezinnen. Vrijwilligers worden begeleid door een HBO-coördinator in dienst van Humanitas.
Careibu
Careibu is een community van jongeren die iets goeds willen doen voor een ander. Sluit je aan bij onze community en help een senior, een gezin of iemand die hulpbehoevend is. We strijden samen tegen eenzaamheid, ondersteunen jonge ouders en geven mensen weer meer vrijheid en zelfredzaamheid. Tegelijkertijd verdien je zelf wat bij, volg je een stage of een van onze vrijwilligerstrajecten voor persoonlijke ontwikkeling. Onze maatjesprojecten richten zich op mensen met dementie, senioren, kinderen en gezinnen. In Delft zijn we actief met de maatjesprojecten rond eenzaamheid/senioren.
stadsdiakonaat bezoekgroep
Stadsdiakonaat bezoekgroep zet zich in voor iedereen die zich eenzaam voelt of hulp nodig heeft, ongeacht de leeftijd. De vrijwilligers zetten zich, eens per week of volgens afspraak, in voor de mensen die het nodig hebben. Zij drinken een kopje koffie, maken een korte wandeling, helpen bij de administratie, gaan mee naar een huisarts, trekken er samen op uit. Ook zetten vrijwilligers zich in om mantelzorgers te ontlasten en passen zij soms op de kinderen. Gevarieerd maatjeswerk!
samen sporten
SamenSporten is een beweegproject waarbij kinderen en jongeren met en zonder beperking zich samen voorbereiden op sportieve uitdagingen zoals de Trompper Optiek Goldentenloop. Onze deelnemers zijn kinderen en jongeren met een beperking. In 8 weken bereiden ze zich samen met hun maatje voor om deel te nemen aan de 1, 2½, 5 of 10 km tijdens de Trompper Optiek Goldentenloop. Bij de 1 km lopen meer kinderen mee, bij de 5 km zijn het vooral jongeren. Sportieve maatjes zijn altijd welkom!
Gilde Delft Samenspraak
Bij Gilde SamenSpraak wordt een vrijwilliger gekoppeld aan een anderstalige. Op afgesproken tijden komen zij bij elkaar om op een persoonlijke en informele wijze Nederlands te spreken. Gewoon thuis, tijdens een wandeling of in een openbare ruimte. Daarbij gaat het om communicatie, er wordt geen les gegeven.
Bij Gilde SamenSpraak gaat het om praten met mensen van buitenlandse afkomst. De anderstaligen hebben de keuze gemaakt om in Nederland te wonen en te werken. Ze zijn gemotiveerd om zich de Nederlandse taal eigen te maken.
Het tijdstip, de locatie en de frequentie van de bijeenkomsten regelen de begeleider en deelnemer onderling. Over het algemeen spreekt men één keer per week af met een duur van 1 a 1,5 uur.
Hospice Vptz Delft Thuisinzet
Thuisinzet door Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) - In de laatste levensfase is veel zorg nodig, fysiek en emotioneel. De juiste zorg regelen kan lastig zijn en mantelzorgers raken vaak overbelast. Wij helpen hun taken verlichten. Onze vrijwilligers zijn opgeleid om ondersteuning te bieden, zowel thuis, in een woonzorgcentrum als in het hospice. Een vrijwilliger kan de behoefte aan extra tijd en aandacht opvullen. Of zorgt ervoor dat een mantelzorger even tijd voor zichzelf kan nemen. Voor medische handelingen heeft u thuiszorg nodig, dit mag een vrijwilliger niet doen. De vrijwilliger kan wel eten voor u klaarmaken, met u een spelletje spelen of buiten wandelen.
schuldhulpmaatje Delft (Isofa)
SchuldHulpMaatje Delft - Maak je je zorgen omdat je niet uitkomt met je geld? Kom je geld tekort doordat je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld door een scheiding of werkloosheid) is veranderd? Heb je schulden of dreig je in de schulden te komen? Je bent niet de enige. In Delft heeft 1 op de 2 mensen moeite om rond te komen. SchuldHulpMaatje Delft pakt samen met jou je geldproblemen aan: gratis en zonder oordeel.
Delft voor Elkaar Thuisadministratie
Delft voor Elkaar - Mis je overzicht? Of denk je dat je niet alles goed geregeld hebt? Misschien heb je vragen over formulieren?
Als je niet op tijd ingrijpt, kunnen kleine financiële problemen snel uit de hand lopen. Delft voor Elkaar Thuisadministratie helpt je met jouw administratie op orde te brengen om zo inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Onze vrijwilligers helpen hier graag bij, zodat je jouw administratie weer zelf kunt bijhouden. Deze ondersteuning is gratis en kan zowel bij jou thuis als bij ons op kantoor.
Stichting Move, move maatje
Move Maatje - De overstap van de basisschool naar de middelbare school is best spannend voor veel leerlingen van groep 8. Naar welke scholen kan ik straks? Hoe weet ik welke school het beste bij mij past? Wat is een mentor, hoe werken kluisjes en wat moet ik meenemen op mijn eerste schooldag? Move Maatje helpt basisschoolleerlingen in de stap naar de middelbare school. In zes lessen gaan een basisschoolleerling en een student samen aan de slag. Ze komen wekelijks bij elkaar en werken samen aan verschillende opdrachten. Zo kan de leerling uiteindelijk een betere keuze maken voor een school die bij hen past.
Humanitas Thuisadministratie
Humanitas Thuisadministratie - Je eigen administratie bijhouden is niet altijd makkelijk. Door verschillende redenen kan het zijn dat je het even niet meer alleen redt. Op zo’n moment is het fijn als iemand met je meekijkt en je ondersteunt bij het op orde krijgen van je financiële administratie. Vrijwilligers van het project Humanitas Thuisadministratie ondersteunen mensen bij hun administratie, financiën en schulden. Onze vrijwilligers kunnen wekelijks met u meekijken. Samen maken jullie een plan van aanpak. De begeleiding van jouw vrijwilliger bestaat uit praktische hulp. Zo kunnen zij bijvoorbeeld helpen bij het ordenen van je administratie en budgettips geven. Of ondersteunen bij het op orde krijgen van jouw schulden. Je blijft zelf altijd de regie houden over uw geldzaken.
Young Connection
Net over de grens van Delft vind je Young Connection. Young Connection is het jongerennetwerk van de SWOP, speciaal voor jongeren tussen de 15-30 jaar. Samen met jou zetten we ons in voor de mensen om ons heen. Iedereen is welkom, wie je ook bent of waar je ook vandaan komt. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet!
DOK Taalhuis Delft: Taal-, Reken- en digimaatjes
Het Taalhuis is een informatiepunt in DOK Voorhof voor iedereen die (beter) Nederlands wil leren spreken, lezen en schrijven en voor ouders die hun kind graag zouden willen voorlezen (Taalvisite) Naast diverse activiteiten, zetten wij ook vrijwillige (taal)maatjes in. Bij het Taalhuis kun je ook terecht als je hulp nodig hebt met rekenen, denk aan het omgaan met geld en tijd (rekenmaatje) Ook voor digitale vragen zoals over jouw laptop, tablet of telefoon, kun je hier terecht (digimaatje)
De taal+ school taalcoaches
ROC Mondriaan - Nieuwe Nederlanders moeten actief meedoen in de samenleving. Het leren begrijpen en kunnen spreken van de Nederlandse taal is daarbij essentieel.
De Taal+ school in Delft biedt Nederlandse les aan, maar pas in de praktijk gaat het leven. Daarom werken wij met vrijwilligers die de Nederlandse taal beheersen en het leuk vinden om nieuwe Nederlanders, die les krijgen bij Taal+, te begeleiden als taalcoach. Samen oefenen ze de taal in de praktijk tijdens bijvoorbeeld een wandeling of museumbezoek.
Humanitas Rouw en verlies
Humanitas - Het overlijden van iemand uit je onmiddellijke omgeving, verlies van gezondheid of een ander verlies, verandert je leven ingrijpend. Na een drukke en intensieve tijd volgt vaak de leegte, het verdriet en het gemis. Mogelijk heb je de behoefte aan steun en de wens om gevoelens met anderen te delen. Wij zijn vrijwilligers die willen luisteren, vertrouwen weten op te bouwen en open staan voor je verhaal. We bieden o.a. individuele steun gedurende een bepaalde periode.
Humanitas kind aan huis
Kind aan Huis koppelt gastgezinnen aan gezinnen die behoefte hebben aan een steuntje in de rug . Gezinnen kunnen zichzelf aanmelden of aangemeld worden via een verwijzer. Voor ouders is opvoeden niet altijd gemakkelijk. Kind aan Huis biedt een gastgezin dat hun eigen huis één dagdeel per week, openstelt voor een kind uit een ander gezin. Het gaat hier om de periode van een half jaar. Het gastgezin biedt het kind een warme plek, een luisterend oor en een veilige omgeving. Het kind krijgt positieve aandacht en doet mee met de alledaagse dingen. Het kind kan hierdoor even onbezorgd kind zijn en de ouders van het vraaggezin krijgen wat ruimte om even op adem te komen en/of de balans terug te vinden.
Een gastgezin kan een gezin zijn, een echtpaar, een alleenstaand persoon maar ook een student. Vrijwilligers worden getraind en begeleid door een HBO-coördinator in dienst van Humanitas.
Ook een maatjesproject?
Draai jij ook een maatjes- of mentorenproject in Delft met vrijwilligers? Neem contact met ons op, zodat jouw maatjesproject straks ook te vinden is op deze pagina.